Terracina

Det som lockar så många till Terracina, pärlan på Odysseus Riviera, är stranden, havet och den trivsamma atmosfären på gatorna, där mängder av restauranger, barer och kaféer håller öppet under de ljumma kvällarna. Men något hektiskt nöjesliv har aldrig fått fotfäste här. Längs den 5 km långa och inbjudande sandstranden ligger villor, sommarbostäder och hotell vackert inbäddade i väldoftande pinjeskog och trädgårdsgrönt.

Då Terracina är en levande fiskestad har många restauranger specialiserat sig på fisk och skaldjur. Här landar små och stora fiskebåtar sina fångster i den lilla hamnen. Och med italienarnas utsökta gastronomiska känsla, blir resultatet förstås lysande.

I Terracinas ytterst trivsamma och charmfulla stadskärna finns gott om trevliga restauranger, barer och terrasserveringar. Här råder en härligt avspänd italiensk caféatmosfär under de skuggivande platanerna där terracinabor och utländska besökare får sällskap av sommargäster från Rom och Neapel på de många uteserveringarna. I Terracinas båthamn ligger såväl fiskebåtar som segelbåtar och lyxjakter och en morgontur vid fiskförsäljningsstånden längs den långa kanalgatan nere i hamnen är lika självklar som kvällspromenaden utmed den båtskantade kajen.

På kullen Monte Giove står grunden kvar till det Jupiter-Anxur-tempel (områdets ursprungliga befolkning volskerna kallade Terracina för Anxur) som reste sig här under antiken. Uppifrån templet har man en vacker utsikt över havet, det pontinska slättlandet och uddarna San Felice Circeo och Gaeta. Terracina rymmer flera antika lämningar som ett Kapitolium, där man funnit romerska mosaikgolv. Den vackra domkyrkan är troligen byggd ovanpå ett tempel från kejsar Augustus tid.

Hotel Poseidon • Via Piemonte, Terracina, Italy
Tel: +39 (0)773 73 36 60 • Email: hotelposeidon@libero.it